Upravljanje kvalitetom u prehrambenoj industriji

Cilj predmeta

Ovladavanje konceptima i terminologijom sistema upravljanja bezbednošću hrane, razumevanje njegovog mesta i uloge u sistemu upravljanja organizacija. Primena različitih FSMS modela sastavni je deo ovog cilja.

Ishod predmeta

Studenti stiču potrebna znanja za analizu i ocenu projektovanih sistema upravljanje bezbednošću hrane u organizacijama i definisanje projekata njihove implementacije.

Sadržaj/ struktura predmeta

Teorijska nastava: 1. Uvod – Sistem upravljanja bezbednošću hrane, 2. HACCP sistem, 3. Preduslovni programi (PRP), 4.i 5. Koraci koji prethode analizi opasnosti (tim za bezbednost hrane, karakteristike proizvoda, nameravana upotreba, dijagrami toka), 6. Analiza opasnosti, 7. Uspostavljanje HACCP plana, 8. Sistem sledljivosti, 9. Kontrola neusaglašenosti, 10. Standard ISO 22000, 11. i 12. Ostali stanndardi od značaja: IFS, BRC, GlobalG.A.P., 13. Zaključna razmatranja

Vežbe: Preduslovni programi (PRP), Koraci koji prethode analizi opasnosti (tim za bezbednost hrane, karakteristike proizvoda, nameravana upotreba, dijagrami toka), Analiza opasnosti, Uspostavljanje HACCP plana, Sistem sledljivosti, Studije slučajeva i primeri.

Literatura

  1. Živković, N. Sistemi upravljanja bezbednošću hrane, elektronsko izdanje skripta. 2020.

Nastavnici i saradnici na predmetu

  • dr Nedeljko Živković, redovni profesor i
  • dr Maja Glogovac, vanredni profesor.