Интегрисани системи менаџмента

Циљ предмета

Стицање напредног нивоа академских и специјализованих стручних знања, на нивоу разумевања и примене у области интегрисаних система менаџмента.

Исход предмета

Активан полазник разуме појмове и значај интегрисаних система менаџмента; у стању је да разуме и критички вреднује концепте и приступе; у стању је да повеже и критички анализира и имплементира интегрисане системе менаџмента у организацији. Поседује напредна академска или специјализована стручна знања која се односе на научне теорије и принципе, процесе укључујући вредновање, критичко разумевање и примену у области учења и/или рада. Решава сложене проблеме на иновативан начин који доприноси развоју у области учења и/или рада. Управља и води сложену комуникацију, интеракцију и сарадњу са другима из различитих друштвених група. Примењује сложене методе, инструменте и уређаје релевантне за област учења и/или рада.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: 1. Уводу у предмет, 2. и 3. Основе за интеграцију система менаџмента (ИСМ), 4. и 5. Стејкхолдер приступ, 6. и 7. Анализа захтева стандарда система менаџмента, 8. и 9. Аспекти интеграције система менаџмента, 10. Приступи интеграцији система менаџмента, 11. Стандарди интегрисаних система менаџмента, 12. Увод у истраживачки рад, 13. Закључна разматрања.

Вежбе: Вежбе: 1. и 2. Идентификација излаза и процеса организацоног система, 3. 4. Идентификација и категоризација стејкхолдера организационог система , 5. и 6. Анализа утицаја процеса на квалитет продуката, 7. и 8. Анализа утицаја процеса на животну средину, 9. и 10. Анализа утицаја процеса на здравље и безбедност на раду, 11. Анализа најчешћих аспеката интеграције стандарда система менаџмента, 12. и 13. Искуства у имплементацији интегрисаних система менаџмента. Други облици наставе, Студијски истраживачки рад.

Литература

  1. Живковић, Н. Интегрисани системи менаџмента, електронско издање. 2020, ФОН, Београд

Наставници и сарадници на предмету

  • др Недељко Живковић, редовни професор и
  • др Маја Глоговац, ванредни професор.