Менаџмент квалитета и стандардизација – одабрана поглавља

Циљ предмета

Стицање врхунских теоријских и практичних знања која су потребна за критичко разумевање, анализу и истраживања у области менаџмента квалитета и стандардизације да би се полазници оспособили за проширивања и редефинисања постојећих знања и резултата научних истраживања, за научно истраживачки рад, у областима менаџмента квалитета и стандардизације.

Исход предмета

Активан полазник поседује врхунска теоријска и практична знања потребна за критичко резумевање и анализу и научно истраживачки рад у области менаџмента квалитета и стандардизације. Активан полазник је у стању да примењује напредне и специјализоване вештине и технике потребне за уочавање и решавање кључних проблема у истраживању у области менаџмента квалитета и стандардизације. Активан полазника примењује одговарајуће вештине научне комуникације за преглед и критичку анализу теорија, методологија и закључака, као и представљање резултата истраживања у научној заједници. у односу на међународне стандарде и научну заједницу. за проширивање и редефинисање постојећег знања или области рада.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: Наука о квалитету, развој и утицај на теорију и праксу инжењерства и менаџмента. Концепти и терминологија система квалитета. Системско-процесни приступ. Модели система квалитета. Веза менаџмента квалитета и пословне стратегије. Интегрисани системи менаџмента. Систем менаџмента квалитета као комплексан адаптиван систем. Примена модела система квалитета у реалном окружењу. Сврха, значај и опште користи од стандардизације. Системи стандардизације и техничка регулатива. Стандардизација у науци, научним и индустријским истраживањима. Стандардизација као област научних истраживања. Правци истраживања у области стандардизације. Упоредна анализа модела развоја стандарда – предности и недостаци. Дефинисање и анализа квалитета стандарда. Могућности и ограничења постојећих модела за оцену квалитета стандарда. Истраживање успешности стандарда на тржишту. Технолошке, економске и друштвене импликације стандардизације и примене стандарда. Везе стандардизације и технолошког развоја, међународне трговине и иновација. Нормативно регулисање у области акредитације и сертификације. Акредитација лабораторија, контролних тела и сертификационих тела. особље. Сертификација система менаџмента, особља и производа.

Студијско истраживачки рад: Студијско истраживачи рад обухвата рад на истраживању у областима менаџмента квалитета и стандардизације. Конкретна тема истраживачког рада се дефинише у договору са наставником. Истраживачки рад обухвата преглед релевантне литературе из дате области, пројектовање и реализацију истраживања; презентацију резултата рада у облику семинарског рада.

Литература

  

  1. Филиповић, Ј. и Ђурић, М. Систем менаџмента квалитета. 2018, ФОН, Београд.
  2. Мијатовић, И. Стандардизација 1. 2019, ФОН, Београд.

Наставници и сарадници на предмету

  • др Јован Филиповић, редовни професор,
  • др Недељко Живковић, редовни професор,
  • др Ивана Мијатовић, редовни професор,
  • др Младен Ђурић, ванредни професор,
  • др Маја Глоговац, ванредни професор,
  • др Ана Кићановић, ванредни професор,
  • др Ана Ракић, доцент и
  • др Јелена Русо, доцент.