Развој и унапређење квалитета

Циљ предмета

Стицање напредног нивоа академских и специјализованих стручних знања, на нивоу разумевања и примене појмова, процеса и приступа развоју и унапређењу квалитета продуката.

Исход предмета

Активан полазник разуме појмове и значај развоја квалитета; у стању је да разуме и критички вреднује концепте и приступе; у стању је да повеже и критички анализира, пројектује и управља процесом развоја квалитета продуката. Поседује напредна академска или специјализована стручна знања која се односе на научне теорије и принципе, процесе укључујући вредновање, критичко разумевање и примену унапређења квалитета продуката.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: 1. Уводу у предмет, 2. и 3. Основе управљања квалитетом – појмови, приступи и процеси, 4. и 5. Процес развоја и пројектовања квалитета продуката и процеса, 6. и 7. Процеси унапређења квалитета продуката и процеса, 8. и 9. Методе, алати и технике у развоју, пројектовању и унапређењу квалитета, (VOC – Voice of the Customer, QFD – Quality Function Deployment , PPAP Production Part Approval Process, DFSS – Design for Six Sigma, …) 10. и 11. Стандардизација у процесу развоја и пројектовања квалитета, 12. Увод у истраживачки рад, 13. Закључна разматрања.

Вежбе: 1. и 2. Дефинисање процеса развоја и пројектовања на квалитет, 3. и 4. Анализа утицаја процеса развоја и пројектовања на квалитет , 5. и 6. Примена метода и техника у развоју квалитета продуката и процеса, 7. и 8. Студије случајева и примери из праксе, 9. и 10. Објашњење израде пројектног задатка, 11. и 12. Презентација и анализа решења (угледни примери), 13. Закључна разматрања.

Литература

  1. Живковић, Н. Развој и унапређење квалитета, ауторизована предвања. 2020, ФОН, Београд

Наставници и сарадници на предмету

  • др Недељко Живковић, редовни професор и
  • др Маја Глоговац, ванредни професор.