Систем менаџмента безбедности и сигурности

Циљ предмета

Циљ предмета је образовање студената, који већ имају одређена предзнања о стандардизованим системима менаџмента са обавезних предмета, тако да стекну напредна високо специјализована знања, на нивоу разумевања, примене и критичког вредновања, која се односе на стандардизоване системе у области система менаџмента безбедности и сигурности у савременом пословању.

Исход предмета

Студенти ће бити способни за критичко разумевање, примену и вредновање стандардизованих система менаџмента, који се односе на безбедност и сигурност у пословању, као и да примене високоспецијализована академска и стручна знања која се односе на научне теорије, принципе, концепте и процеси у области система менаџмента безбедности и сигурности у савременом пословању.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: П1. Појам безбедности и сигурности у пословању. Основни појмови у анализи и оцени безбедности, сигурности и ризика у пословању. Домени сигурности и безбедности у пословању. П2. Операциона и логистичка сигурност и безбедност у пословању. Стандардизација у области сигурности и безбедности у пословању. П3. Менаџмент ризика. Стратегије у менаџменту ризика. Принципи, оквир и процес менаџмента ризика у организацији према смерницама стандарда ISO 31000. П4. Анализа стандарда ISO 31000 и ISO Guide 73. Концепти и избор техника за оцену ризика П5. Интерне и екстерне провере у менаџменту ризика. П6. Обезбеђење сигурности у ланцу снабдевања. Општи принципи система менаџмента сигурности у ланцима снабдевања. П7. Захтеви за систем менаџмента сигурности према стандарду ISO 28000. П8. Успостављање и одржавање система менаџмента сигурности у ланцу снабдевања. П9. Менаџмент сигурношћу функционисања. Системи менаџмента сигурношћу функционисања. SRPS EN 60300-1 П10: Захтеви за системе менаџмента безбедношћу информација. Анализа стандарда SRPS ISO/IEC 27001 П11. Општа безбедност производа. Закон о општој безбедности производа. Обавезе произвођача и смернице за добављаче у погледу безбедности производа. П12. Безбедност производа у Европској унији. Заштита потрошача у Европској унији. Надзор над тржиштем у ЕУ. Технички прописи у вези са безбедношћу производа. П13. Анализа међународних стандарда за безбедност производа на тржишту ISO 10377, ISO 8124-1. П14. Општи безбедносни захтеви за амбалажу производа на тржишту. П14. Повлачење небезбедних производа са тржишта.

Практична настава: Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад В1. Стандардизовани системи менаџмента – понављање. В2. Стандардизација у области система менаџмента. В3 и В4. Менџмент ризика. В5.Провере у области менаџмента ризика В6, В7 и В8. Систем менаџмента сигурности у ланцу снабдевања В9.Менаџмент сигурношћу функционисања В10.Системи менаџмента безбедношћу информација. В11 и В12. Безбедност производа В13 и В14. Безбедоносни захтеви за амбалажу производа.

Литература

 

Наставници и сарадници на предмету

  • др Ивана Мијатовић, редовни професор и
  • др Ана Кићановић, ванредни професор.