Систем менаџмента животне средине

Циљ предмета

Стицање напредног нивоа академских и специјализованих стручних знања, на нивоу разумевања и примене система менаџмента животне средине.

Исход предмета

Активан полазник разуме појмове и значај система менаџмента животне средине; у стању је да разуме и критички вреднује концепте и приступе; у стању је да повеже и критички анализира и имплементира системе менаџмента животне средине у организацији. Поседује напредна академска или специјализована стручна знања која се односе на научне теорије и принципе, процесе укључујући вредновање, критичко разумевање и примену система менаџмента животне средине.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: 1. Уводу у предмет, 2. и 3. Основе за пројектовање система менаџмента животне средине, 4. и 5. Нормативно регулисање система менаџмента животне средине, 6. и 7. Пројектовање система менаџмента животне средине, 8. и 9. Планирање система менаџмента животне средине, 10. и 11. Имплементација система менаџмента животне средине 12. Ванредне ситуације, 13. Модели и приступи за праћење и вредновање учинка система менаџмента животне средине.

Вежбе: 1. Увод, 2. Дефинисање пројектног задатка, 3. Избор и опис организационог система 4. и 5. Идентификација процеса система менаџмента животне средине, 6. и 7. Анализа аспеката и утицаја, 8. и 9. Циљеви и програми, 10. и 11. Вредновање учинка на животну средину, 12. и 13. Управљање ванредним ситуацијама Други облици наставе, Студијски истраживачки рад.

Литература

Наставници и сарадници на предмету

  • др Недељко Живковић, редовни професор,
  • др Маја Глоговац, ванредни професор и
  • др Младен Ђурић, ванредни професор.