Управљање квалитетом у прехрамбеној индустрији

Циљ предмета

Овладавање концептима и терминологијом система управљања безбедношћу хране, разумевање његовог места и улоге у систему управљања организација. Примена различитих ФСМС модела саставни је део овог циља.

Исход предмета

Студенти стичу потребна знања за анализу и оцену пројектованих система управљање безбедношћу хране у организацијама и дефинисање пројеката њихове имплементације.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: 1. Увод – Систем управљања безбедношћу хране, 2. HACCP систем, 3. Предусловни програми (PRP), 4.и 5. Кораци који претходе анализи опасности (тим за безбедност хране, карактеристике производа, намеравана употреба, дијаграми тока), 6. Анализа опасности, 7. Успостављање HACCP плана, 8. Систем следљивости, 9. Контрола неусаглашености, 10. Стандард ISO 22000, 11. и 12. Остали станндарди од значаја: IFS, BRC, GlobalG.A.P., 13. Закључна разматрања

Вежбе: Предусловни програми (ПРП), Кораци који претходе анализи опасности (тим за безбедност хране, карактеристике производа, намеравана употреба, дијаграми тока), Анализа опасности, Успостављање HACCP плана, Систем следљивости, Студије случајева и примери.

Литература

  1. Живковић, Н. Системи управљања безбедношћу хране, електронско издање скрипта. 2020.

Наставници и сарадници на предмету

  • др Недељко Живковић, редовни професор и
  • др Маја Глоговац, ванредни професор.