Стандардизација

Циљ предмета

Стицање напредних академских знања из области стандардизације, на нивоу разумевања значаја и утицаја које стандардизација и примена стандарда имају на различита тржишта и савремено пословање.

Исход предмета

Активан полазник је у стању је да активно користи (примењује) концепте стандардизације, учествује у процесима стандардизације и разуме њен значај и утицај на различитим тржиштима и у савременом пословању. Активан полазник је способан да: утврди потребе за стандардима, претражи и одабере одговарајући стандард, примени одређене стандарде у контексту пословања, разуме утицај примене стандарда, утврди потребе за укључивање у процес стандардизације, одабере одговарајућа организацију за стандардизацију, учествује пасивно (као посматрач) или активно (као учесник) у процесима стандардизације, одлучи који облик стандардизације је погодан у контексту организације и примењује методе за вредновање ефекате примене стандарда.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: П1. Значај стандарда и стандардизације у савременом пословању. Појам стандардизације и стандарда. Веза стандардизације и глобализације П2. Корисници стандарда. Општи циљеви, улоге и простор стандардизације. П3. Веза стандардизације и тржишта. Механизми који омогућавају успех стандарда на тржишту. Конкуренција стандарда, доминантни дизајн, инсталисана база, феномен lock-ina и феномен bandwagoning. П 4. Типови стандардизације и класификације стандарда. П 5. Значај и ефекти примене стандарда. Економски ефекти примене стандарда који решавају проблем: компатибилности, интероперабилности и успостављања интерфејса; минималних захтева за квалитет или безбедност; постојање превеликих различитости; информисања или мерења. П6. Историја стандардизације. П7. Добровољна стандардизације заснована на консензусу. Међународна, регионална и национална стандардизација. Формалне организације за стандардизацију. П8. Европски систем стандардизације. Стандардизација у Србији. П 9. Основе система стандардизације САД. Основе система стандардизације Руске Федерације. Основе система стандардизације НР Кине. П10. Consortia based стандардизација. Стандардизација у професионалним и/или индустријским асоцијацијама, пословним асоцијацијама, конзорцијумима и форумима. Ефекти Consortia based стандарда на тржишту. П11 Стандардизација на нивоу организације. Модел развоја интерних стандарда. П12. Стандардизација у менаџменту. Корени формализације и стандардизације у менаџменту. Стандардизовани системи менаџмента. П13. Политике стандардизације. Улога стандарда и стандардизације у регулацији тржишта. П14. Веза стандарда и закона. Начини на који се стандарди могу реферецирати у пропису. П15. Стандардизација и трансфер технологија. Парадокс стандардизације и иновација.

Вежбе: В1. Захтеви за семинарски рад и домаће задатке В 2. Студија случаја: Корисници стандарда. В3. Класификација стандарда и стандардизације – примери. В4. Студија случаја: Стандарди и тржиште. В5, В6, и В7 Идентификација ефеката примене стандарда у пословању применом методе ИСОа В8. Добровољна стандардизација заснована на консензусу – развој стандарда. В9. Интерактивна радионица: Рад комисије за стандарде В10. Развој стандарда у оквиру пословних асоцијација, козорцијума и форума – интерактивна радионица. В11. Студија случаја: Секторска стандардизација. В 12. Модел развоја интерних стандарда. В13. и В15. Стандардизовани системи менаџмента. В15. Стандарди за производе.

Литература

  • Мијатовић, И. Стандардизација 1, 2019, ФОН, Београд.

Наставници и сарадници на предмету

  • др Ивана Мијатовић, редовни професор,
  • др Ана Кићановић, ванредни професор и
  • Биљана Тошић, сарадник у настави.