Систем менаџмента енергетске ефикасности

Циљ предмета

Циљ предмета је образовање студената, тако да студенти стекну високо специјализована и напредна знања, на нивоу разумевања, критичке евалуације (вредновање) и примене, која се односе на систем менаџмента енергије и сродне области енергетске ефикасности.

Исход предмета

Активан студент ће бити способан: да разуме, критички вреднује и примени напредна високо специјализована академска и стручна знања, концепте и методе у области менаџмента енергије; да примени и критички вреднује (у контексту организације) захтеве стандарда који се односе на менаџмент енергије у организацији; разуме могућности и ограничења у примени система менаџмента енергије и изучаваних стандарда из области енергетске ефикасности.

Садржај/ структура предмета

Теоријска настава: Појам енергетске ефикасности. Развој стандарда у области енергетске ефикасности. Стандарди за енергетску ефикасност кућних апарата. Стандарди за енергетску ефикасност зграда. Стандарди за енергетску ефикасност у транспорту. Стандарди који се односе на обновљиве изворе енергије. Стандарди за менаџмент енергије. Пројектовање система менаџмента енергије (СМЕ). Дефинисање предмета и подручје примене СМЕ. Развој енергетске политике. Успостављање и преиспитивање циљева СМЕ. Идентификовање и преиспитивање законских и других захтева у вези са коришћењем енергије, потрошњом и ефикасношћу. Механизми за анализу потрошње енергије. Успостављање и одржавање механизама за праћење промена енергетске перформансе. Мерење енергетске перформансе организације Идентификовање индикатора енергетске перформансе ЕнПИ. Идентификација и компетентност особља у кључним подручјима потрошње енергије. Захтеви за документацију и управљање документацијом СМЕ. Дефинисање критеријума за енергетски ефикасне операције. Развој критеријума за оцену испоручиоца. Праћење, мерење и анализа – вредновање тренутне у односу на очекивану потрошњу енергије. Интерне провере СМЕ. Неусаглашености, корекције, корективне мере и превентивне мере. Преиспитивање од стране руководства – опште. Захтеви за тела која врше проверу и сертификацију СМЕ.

Практична настава: Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад Захтеви за документацију СМЕ. Управљање документацијом система менаџмента. Дефинисање предмета и подручје примене СМЕ. Развој енергетске политике. Циљеви СМЕ. Анализа потрошње енергије. Праћење промена енергетске перформансе. Индикатора енергетске перформансе ЕнПИ. Идентификација и компетентност особља у кључним подручјима потрошње енергије. Критеријуми за енергетски ефикасне операције. Критеријума за оцену испоручиоца. Интерне провере СМЕ. Неусаглашености, корекције, корективне мере и превентивне мере. Преиспитивање од стране руководства – опште.

Литература

Наставници и сарадници на предмету

  • др Ивана Мијатовић, редовни професор и
  • др Ана Кићановић, ванредни професор.